Benvenuti in una nuova edizione della nostra rubrica Zero sprechi in cucina, pensata per dare nuova vita agli scarti alimentari, trasformandoli in ingredienti sorprendenti. Ridurre gli sprechi significa non solo fare una scelta sostenibile, ma anche scoprire sapori inediti e nutrienti spesso nascosti.
And today we are talking about one of summer's most beloved vegetables!
Are you ready to discover today's featured ingredient? 🥁
The cucumber peel
Croccante, fresco e perfetto per l’estate, il cetriolo è uno degli ortaggi più leggeri e versatili.
Ma la sua buccia si può mangiare? Assolutamente sì — se ben lavata, è ricca di fibre, vitamina K, antiossidanti e mantiene intatto il sapore delicato del cetriolo. In più, dona colore, consistenza e soprattutto è zero sprechi.
Oggi vi proponiamo una ricetta semplice, originale e fresca: dei rolls realizzati proprio con le bucce del cetriolo, perfetti per un antipasto o un aperitivo estivo.
Cucumber peel rolls with crescenza and cherry tomatoes
A light recipe, ready in a few minutes and ideal for giving new life to cucumber peels.
Ingredients
- Peels of 2 large cucumbers (well washed)
- 200 g of crescenza (or other soft cheese)
- 10-12 datterini tomatoes
- Juice of half a lemon
- Fresh thyme or marjoram leaves
- Salt and extra virgin olive oil to taste.
Preparation
- Cut the cucumbers into thin slices lengthwise, keeping the peel. If you prefer to use only the peels, make strips with a potato peeler.
- Season them with a few drops of lemon, a pinch of salt and let them rest for 5-10 minutes.
- Spread a little crescenza cheese on each strip of peel.
- Add halved cherry tomatoes and a few aromatic leaves.
- Roll gently and close with a toothpick.
- Top with a drizzle of oil and serve cold.
Cucumber peels can become the protagonists of many recipes.
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